UniWeb Design - Oszlár
 
  Keresés:
Oszlár község településfejlesztése
Oszlár község településfejlesztése
Oszlár Kultúrház felújítása - 2011
 
 
 
 
 

OSZLÁR HAZA VÁR!

Öregdiák találkozó

2009.09.19.

1956-1962 között Oszláron tanított egy fiatal tanítónő, Kovács Lujza aki itt kezdte pálya futását. Az Ő egykori tanítványai gyűltek össze emlékezni a gyermekévekre. A találkozó remekül sikerült, mert minden percét áthatotta a szeretet és egymás kölcsönös tisztelete, feltétel nélküli elfogadása.

11 óra előtt megkondult gyönyörű kis műemlék templomunk mindkét harangja. A Hálaadó Istentiszteleten Derencsényi István Egyházkerületi Főjegyző - Püspök helyettes Főtiszteletű Úr hirdette az igét. Édesapja Oszláron szolgált, ő itt kezdte meg általános iskolai tanulmányait. Megható volt édesapja egykori helyén látni és hallgatni a felemelő igehirdetést. Pál Apostol leveléből idézett: "Fogadjátok be egymást". Ez Oszláron így volt a mi gyerekkorunkban. Mindenki bejáratos volt mindenkihez. Építő, jó közösségben nőhettünk fel. Ez a szeretet összetartozás ma is érezhető, valahányszor haza jövünk, mert Oszlár ma is mindannyiunknak a haza - a szülőfalu.

Az Istentisztelet után az óvodában (régi iskolánk helyén) tartotta Lujzika néni az osztályfőnöki órát. Benőcs Rózsa köszöntötte régi társait, méltatta tanító néni munkásságát. Utána Vanyó Imre jelentett, majd mindenki beszámolt élete alakulásáról.  Az osztályfőnöki órán részt vett Tóth Zoltán polgármester úr, a nap fővédnöke.

Ezek után közös fotózás következett, majd kettes sorokban nosztalgiázva átvonultunk a Művelődési Házba, ahol már meg voltak terítve az asztalok. Dobos Gyula pohárköszöntője után elénekeltük a Himnuszt és Lujzika néni tiszteletére a Székely Himnuszt, mivel ő Gyergyóditróból származott. Ebéd után polgármester úr mondott köszöntőt. Egy mondatát idézem: "Milyen jó lenne, ha ez a sok jó ember Oszláron lakna!" Nagyon jólesett a résztvevőknek, hogy polgármester úr igen nagy empátiával, szeretettel  segített a találkozó minden részében, főleg abban hogy a hivatalos részek és az ebéd után fáradhatatlanul, fantasztikus színvonalon "húzta a talp alá valót". A jó Isten áldja meg munkáját és magánéletét. Nagy örömrivalgással fogadtuk azt a bejelentést, hogy Oszlári Református Egyházközség közel 36 millió forintot nyert LEADER pályázaton - "Vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatás" jogcímre -, a szívünknek oly kedves kis templom felújítására. Megfogadtuk, hogyha készen lesz eljövünk ünnepelni, ha a jó Isten megtartja életünket.

Polgármester úr beszéde után Csillik Edit olvasott fel egy verset amit erre az alkalomra írt Lujzika néniről. Pár sort idézek:

"Megérkezett Oszlárra
térdig érő nagy sárba
nem volt sehol szállása
de Vilma néni megszánta
-------------------------------------
köszönjük Lujzika, köszönjük neked
hogy megtanítottad velünk az életet."

A sok kellemes beszélgetés, nótázás, tánc közben úgy elrepült az idő, hogy észre sem vettük. Este 11.00 óráig tartott ez a  csodaszép nap, amit nagyon köszönök mindenkinek aki bármit tett érte. A készülődésre  és az utólagos munkálatokra is a szeretet és a segítő készség volt jellemző. Mindenkinek mindent még egyszer nagyon köszönök!

Rozsos Gyuláné
Benőcs Rózsa

<< vissza

 
 
UniWeb Design